Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Διάβασα: τον Ξένο του Aλμπέρ Καμύ

  Κάποτε μου είχαν πει πως πρέπει να διαβάσω κλασική λογοτεχνία, αν θέλω να έχω μια ορθολογική άποψη για την λογοτεχνία, τα βιβλία, τους συγγραφείς. Ο Ξένος είναι από 'κείνα τα βιβλία που μου έδωσε πλήρως να καταλάβω τι εννοούσαν.

  
  Ο Μερσώ, ένας μικροαστός υπάλληλος, είναι ένας χαρακτήρας τόσο διαχρονικός που θυμίζει τον μέσο άνθρωπο του σήμερα. Μια δουλειά, μια ζωή, μια κίνηση μηχανική και μια ρουτίνα που τον βυθίζει ολοένα σε μια κινούμενη άμμο ανθυπαρξίας, αδιαφορίας, παραλογισμού.
   Το παράλογο παίζει τον κυρίαρχο ρόλο σ'αυτή την ιστορία. Ο Μερσώ έχει τη δουλειά του και δεν κάνει κανένα περαιτέρω όνειρο. Για καριέρα, για οικογένεια, για γάμους και παιδιά, για εξέλιξη, . Ταυτόχρονα, όμως, ο Ξένος δείχνει στον αναγνώστη τις θηριωδίες των ανθρώπων, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο καθένας μας προκειμένου να πετύχει, πως ένας ανθρωπάκος μεταμορφώνεται σε θηρίο και έπειτα από θηρίο πάλι σε ανθρωπάκο. Μεταφέρει ιδέες απάνθρωπες μα ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινες, ιδέες που έχουμε όλοι απέναντι στον άλλο μα και προς τον εαυτό μας, σκέψεις ενδόμυχες που άλλοτε μας ταλαιπωρούν και άλλοτε μας απελευθερώνουν. 
   Η σκέψη πετά, ακόμη και όταν ο άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος. Οι αξίες παραμένουν αναλλοίωτες, το δίκαιο πνίγει και συναρπάζει σε αυτό το βιβλίο. Ο ήρωας μας είναι άτομο, δέσμιο της καθημερινότητας, αλλά ταυτόχρονα εξελίσσεται σε ένα τόσο ελεύθερο, δίκαιο, άξιο άτομο της κοινωνίας, η οποία είναι αυτή που τον απορροφά. Αυτή που δε τον αφήνει να μιλήσει. Αυτή που τον καταβαραθρώνει. Αυτή που τον νιώθει σαν ξένο.
   Αξίες και μηνύματα συσσωρεύονται στο μυαλό σου, καθώς οι σελίδες φεύγουν και σε πείθουν πως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, εκείνη που δεν έχεις σκεφτεί. Υπάρχει ο άλλος, απέναντι σου, που ίσως σου φωνάζει με τη σιωπή του, ίσως προσπαθεί κάτι να σου πει.
   
   Οι αντιθέσεις πολλές αλλά είναι αυτές που κάνουν το βιβλίο πραγματικό αριστούργημα. Είναι μικρό, μόλις 130 σελίδες, και ίσως δε σου γεμίσει το μάτι. Μα αυτές οι 130 σελίδες είναι αρκετές για να σε πείσουν για το νόημα.
  Είναι ίσως η πρώτη φορά που γράφω μια τόσο μικρή άποψη για ένα βιβλίο που διάβασα. Αλλά τον Ξένο πρέπει να τον διαβάσεις για να καταλάβεις ό,τι κι αν γράφουν οι κριτικές.

Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου