Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ανάγνωση, αυτή η τρέλα...

  Από τότε που ξεκίνησα να καταλαβαίνω ότι αποκτώ μια τρέλα με την ανάγνωση, δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, το ομολογώ... Διάβασα βιβλία υπέροχα, διάβασα βιβλία μέτρια, διάβασα κακά βιβλία... Όσοι όμως έχουμε την ανάγνωση στα ψηλά πατώματα του μυαλού μας, όσα κακά βιβλία κι αν διαβάσουμε, πάντα θα συνεχίζουμε να ψάχνουμε εκείνο που θα μιλήσει στην καρδιά μας. Αλήθεια, γιατί το διάβασμα γίνεται εθισμός; Όπως ο καφές, όπως το τσιγάρο, όπως οι ταινίες;
  Είμαστε λοξοί άνθρωποι; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαβάζουν και είναι ίσιοι;
Αναζητούμε είναι αλήθεια, τα πάντα στο διαδίκτυο. Εκεί έχει από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη λεπτομέρεια σχετικά με ο,τιδήποτε. 
  Κι όμως τα βιβλία προσφέρουν κάτι άλλο. Όσα προβλήματα κι αν έχεις, ό,τι κι αν απασχολεί το μυαλό σου, μπορεί να χαθεί για λίγο στα άδυτα του σύμπαντος και να αγωνιάς για το μέλλον της ηρωίδας που διαβάζεις. Η συνέχεια της ιστορίας μπορεί να σε κρατήσει έξω απ'την πραγματικότητα και το τέλος να το προσδοκάς ήδη απ'την αρχή. Βιώνεις ένα συναίσθημα που το Ίντερνετ δεν μπορεί να σου προσφέρει. Είναι αντιφατικό, απ'τη μία η αγωνία κορυφώνεται και θες να μάθεις πού θα καταλήξει η πλοκή αυτή, απ'την άλλη το απολαμβάνεις τόσο που δε θες να τελειώσει.
  Ταυτόχρονα πίνεις τον καφέ σου, το τσάι σου, κάθεσαι στην αναπαυτική σου πολυθρόνα με ό,τι ρούχα θέλεις εσύ, έχεις δίπλα σου το επιδαπέδιο φωτιστικό για τις νύχτες και κατορθώνεις κάτι, που πολλοί άνθρωποι αμελούν: να περάσεις χρόνο με 'σένα. Να σκεφτείς, να βελτιωθείς, να νιώσεις όμορφα με ό,τι κάνεις, να καλλιεργηθείς, να προβληματιστείς, να το παρατήσεις το βιβλίο, αν θες... Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας αλλά η ανάγνωση νομίζει ότι είναι από τους καλύτερους.
  Η ανάγνωση έχει πολλές πλευρές, τα βιβλία είναι άπειρα. Δεν έχει σημασία τί διαβάζει ο καθένας από'μας, δεν έχει καν σημασία αν διαβάζει ο καθένας από'μας. Σημασία έχει να βρίσκουμε τρόπους να αφήνουμε τον κόσμο λίγο έξω απ'τον μικρόκοσμο του μυαλού μας. Και να έχουμε και επιχειρήματα γι'αυτό!!

Μέχρι την επόμενη φορά,
αγκαλιάστε τον εαυτό σας, έστω για λίγο κάθε μέρα...
                                     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου