Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Διάβασα: την "Καρδιά του βράχου" της Μαρίας Τζιρίτα

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:  Ο Μάξιμος γεννιέται σε ένα χωριό της ορεινής Κορινθίας. Η αδυναμία που του δείχνει ο πατέρας του προκαλεί τη ζήλια και τελικά το μίσος του μεγαλύτερου αδελφού του απέναντί του. Η ζωή θα τα φέρει έτσι, που τα δύο αδέλφια, μεγαλώνοντας, θα χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου. Ο Μάξιμος θα διαμορφώσει έναν τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα, στηρίζοντας του γονείς του στο χωριό, αλλά η ζωή θα του δείξει το σκληρό της πρόσωπο και σύντομα οι απώλειες που θα βιώσει θα τον μεταμορφώσουν σε σκληρό βράχο.
  Οταν μερικά χρόνια αργότερα γνωρίζει τη Σαββίνα, η καρδιά του θα ζωντανέψει και πάλι.

Όμως εκεί που οι πληγές του παρελθόντος δείχνουν να έχουν επουλωθεί, η επιστροφή του άσωτου αδελφού του θα ανατρέψει για ακόμα μια φορά όλες τις ισορροπίες στη ζωή του.  Έπειτα από τόσα χτυπήματα θα καταφέρει τελικά ο Μάξιμος να μείνει πιστός στα λόγια του αγαπημένου του παππού, που τον στοιχειώνουν μια ζωή;
   
 " Ποτέ να μην αδικήσεις κανέναν άνθρωπο. Η αδικία είναι ό,τι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου. Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις. Και ν'αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός. Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί, μα στην αδικία μην παραδοθείς..."


   Η Καρδιά του βράχου μίλησε κατευθείαν στη δική μου καρδιά, μόλις διάβασα την πλοκή. Είναι από 'κείνα τα βιβλία που μια ανάγνωση στο οπισθόφυλλο μου ήταν αρκετή ώστε να καλύψει το είδος των ιστοριών που μου αρέσει να διαβάζω. Επίσης, θεωρώ το εξώφυλλο ένα από τα καλύτερα που έχουν γίνει ποτέ σε βιβλίο και ήταν κι αυτός ένας από τους κύριους λόγους για να το διαλέξω.
    Ο Μάξιμος, ως κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας, είναι ένας άντρας με καρδιά αυθεντική, αρχές και ιδανικά, όνειρα για μια ζωή ήρεμη, αρμονική, κάνοντας αυτό που έχει μάθει και αγαπάει.  Ο αδελφός του, πάντα απών, μια ανάμνηση τον ακολουθεί πάντα, και διάφορα γεγονότα στη ζωή του θα πυροδοτήσουν αλλαγές που θα τον φέρουν σε σημείο οριακό, θα τον γυρίσουν πάλι πίσω και θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία του.
    Η Καρδιά του Βράχου είναι ένα βιβλίο που μιλάει για κοινωνικά θέματα, για ηθικές αξίες, για την αγάπη που δεν αλλάζει ό,τι κι αν συμβεί μέσα σε μια οικογένεια αλλά και για την δύναμη της ψυχής, τη δύναμη της συγχώρεσης, την αντοχή και τα όρια του καθενός. Οι ήρωες άλλοτε περπατούν σε τεντωμένο σχοινί και άλλοτε ζουν τη ζωή που φαίνεται ιδανική αλλά δεν είναι.
    Η συγγραφέας μας προσφέρει ένα βιβλίο που μιλάει επίσης για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Μέσα από τη ζωή της Σαββίνας, γραμμένη με τον απλό αλλά εξαιρετικό τρόπο της Μαρίας Τζιρίτα όπως όλο το βιβλίο, συστηνόμαστε με τις κοινωνικές επιταγές στις οποίες οι γυναίκες πρέπει να ανταποκρινόμαστε. Στον αντίποδα με τα πρέπει και τις κοινωνικές προσδοκίες όμως, καθώς οι σελίδες φεύγουν η μία μετά την άλλη,  ο αναγνώστης βλέπει πως υπάρχει το μονοπάτι εκείνο που στο τέλος του βρίσκεται η αυτοπραγμάτωση κάθε ανθρώπου. Ο δρόμος αυτός οδηγεί μόνο εκεί που είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι, ανεξάρτητα από το τί λέει ο κόσμος, τί είναι θεμελιωμένο στη νοοτροπία μας, σε ποια κατηγορία πρέπει να ενταχθούμε. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που λάτρεψα αυτό το βιβλίο.
    Μου θύμισε πως οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να τρέφουμε αυταπάτες, να εθελοτυφλούμε και να συμβιβαζόμαστε σε μια ζωή που δεν μας ταιριάζει. Δεν χρειάζεται πάντα να ανταποκρινόμαστε στα πρότυπα της κοινωνίας, σε όσα θεμελιώθηκαν ως πρέποντα σε εποχές αλλοτινές. Μου θύμισε επίσης πώς ένα βιβλίο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις τόσο οικεία με τον κεντρικό του ήρωα, ακόμα κι αν δεν ανήκει στο δικό σου φύλο κι αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που λάτρεψα την Καρδιά του βράχου. Γιατί ο Μάξιμος αντιπροσωπεύει όλο το εύρος των ανθρώπων που θέλω να έχω στη ζωή μου.

  Κλείνοντας, θα χρησιμοποιήσω τα λόγια της συγγραφέως από την αφιέρωση στην αρχή του βιβλίου που μ'έκαναν να σκεφτώ πριν ξεκινήσω την ανάγνωση πως δεν μπορεί μια ιστορία, καμωμένη στη σφαίρα του φανταστικού, να είναι οδηγός για κάθε μα κάθε άνθρωπο εκεί έξω.
   Κι όμως, μπορεί!

                                                                                                         " Στους άντρες, για να θυμηθούν
                                                                                                                   ξανά τι σημαίνει Άντρας...       
                                                                                                Στις γυναίκες, για να μην πάψουν ποτέ
                                                                                                          να ελπίζουν πως θα τον βρούν..."

 Το βιβλίο "Η καρδιά του βράχου" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
   
  Καλή ανάγνωση!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου