Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Οι βιβλιοθήκες της καρδιάς μας...

  Γεια σας, γεια σας, γεια σας.
Αρχικά να πω καλό μήνα, μιας και πλέον είναι Ιούνιος και επίσημα είναι καλοκαίρι. (Όσο κι αν κάποιοι λένε πως το καλοκαίρι επίσημα είναι εδώ στις 21 Ιουνίου). Εμείς θα βιαζόμαστε και θα απολαμβάνουμε κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, κάνοντας τα πάντα ώστε να νιώσουμε το καλοκαίρι στην καρδιά μας.
  Σήμερα θέλω να μιλήσω για τις βιβλιοθήκες της καρδιάς μας. Κάθε βιβλιοφάγος έχει έναν χώρο να νιώθει πως χωράει μόνο εκείνος και τα βιβλία του.

  entrance of the public library Méjanes in Aix-en-Provence, France 
   Μπορεί να είναι η δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, μπορεί να είναι μια γωνία του δωματίου του, μπορεί να είναι και ολόκληρο το σπίτι του, όταν αυτό περιλαμβάνει βιβλία και όπου κι αν ψάξεις, θα βρεις και από ένα. Ειλικρινά, ποιος από όσους δεν περνάνε μια μέρα χωρίς να διαβάσουν έστω μια σελίδα από το βιβλίο τους, δεν έχει στο μυαλό του έναν τέτοιο χώρο, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές;
  Η βιβλιοθήκη της πόλης, αν είναι αξιοποιημένη, αποτελεί το πρώτο διαμαντάκι που μου έρχεται στο μυαλό. Πρόκειται για ένα μέρος που είναι μερικές φορές παραμελημένο από τους δήμους της χώρας, κάποιες φορές οικονομικά μη βιώσιμο και άλλες φορές πλήρως αξιοποιημένο και διαδραστικό. Η βιβλιοθήκη της δικής μου πόλης θα έλεγα ότι αποτελεί μια σημαντική πηγή βιβλίων με πλούσιο υλικό, αλλά χρειάζεται σίγουρα βελτιώσεις και ακόμα περισσότερη ποικιλία. Σε γενικά πλαίσια όμως με αφήνει ευχαριστημένη.
  Τα τελευταία δύο χρόνια έχω ανακαλύψει εκεί μέσα πολλά μικρά διαμάντια. Μου έχουν κάνει συντροφιά, με έχουν ταξιδέψει και είμαι από τους τυχερούς εκείνους που δεν έχω πέσει σε βιβλίο που να μη μου αρέσει, όταν το διαλέγω από τα πολλά ράφια της βιβλιοθήκης. Κλασικά έργα, μυθιστορήματα ερωτικού περιεχόμενου, πασίγνωστα βιβλία έχω ανακαλύψει και με έχουν κάνει να νιώσω διαφορετικά το καθένα. Ωστόσο όλα έχουν κάτι κοινό: μυρίζουν εκείνη την μυρωδιά του διαχρονικού, που δε σε αφήνει να την προσπεράσεις. Μερικά βιβλία έχουν κιτρινισμένες σελίδες και άλλα δεν είναι τόσο περιποιημένα. Κι όμως, έχουν μια αξεπέραστη γοητεία, κάτι,  που δε σε αποτρέπει απ'το να τα κουβαλήσεις μέχρι το σπίτι σου για να τα ξεκοκαλίσεις.Η ιδέα πως κάποιος άλλος το είχε πριν από'σένα ίσως να μη σου αρέσει τόσο. Αλλά μπορεί να παραβλεφθεί, όταν επισκέπτεσαι εκείνα τα πολλά ράφια που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

   Εννοείται πως αυτή η αναζήτηση δεν συγκρίνεται με το αίσθημα του να αποκτάς ένα βιβλίο καινούριο, με το μελάνι φρέσκο να μυρίζει και τις σελίδες του ατσάκιστες. Ο δανεισμός των βιβλίων από τις δημόσιες βιβλιοθήκες, όμως, είναι μια ιδέα, που αποτελεί σε χαλεπούς καιρούς, έναν τρόπο να διαδοθεί η ανάγνωση. Όλοι όσοι διαβάζουμε, θέλουμε να αποκτήσουμε όλα τα βιβλία του κόσμου αλλά ξέρουμε πως αυτό δε θα γίνει ποτέ. Υπάρχει όμως τρόπος να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τις αναγνωστικές μας εμπειρίες. Επιπλέον, οι βιβλιοθήκες προσφέρουν τα πιο κλασικά αριστουργήματα. Είναι το πιο εύκολο να θες να διαβάσεις "Περηφάνεια και προκατάληψη" και να το δανειστείς από μια βιβλιοθήκη. Δεν κοστίζει τίποτα!! 
  Όπου κι αν μένεις, μπορείς να ψάξεις τις δημόσιες βιβλιοθήκες εκεί κοντά και να τις εκμεταλλευτείς. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν στο Ίντερνετ αντίστοιχες ιστοσελίδες για κάθε βιβλιοθήκη και μηχανή αναζήτησης μέσα στην ιστοσελίδα, όπου μπορείς να πληκτρολογήσεις οποιοδήποτε βιβλίο σε ενδιαφέρει και να μάθεις αν είναι διαθέσιμο και αν μπορείς να το δανειστείς. Μια μικρή κίνηση που θα σε φέρει πιο κοντά σε υπέροχα αναγνωστικά ταξίδια...
  Εσάς, ποια είναι η βιβλιοθήκη της καρδιάς σας; Κάποια δημόσια της περιοχής ή μια μικρή γωνιά του σπίτιου σας, όπου χαλαρώνετε τα βράδια; Περιμένω τα σχόλια σας, να συζητήσουμε για τις βιβλιοθήκες μας. Παρεμπιπτόντως, επισκέφτηκα προχθές την βιβλιοθήκη και δανείστηκα 3 βιβλία, αυξάνοντας έτσι κι άλλο τη λίστα των αδιάβαστων. Υποσχέθηκα όμως πως θα είναι τα τελευταία, μέχρι να μειωθούν τα βιβλία που έχω στο σπίτι και με περιμένουν. Είναι η Γερτρούδη του Herman Hesse, ο Ξένος του Αλμπερ Καμύ και η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ του Ζόελ Ντίκερ. Ποια είναι η γνώμη σας; Τα έχετε διαβάσει;
Μέχρι την επόμενη φορά,
καλή αρχή στο καλοκαίρι σας!!
Υ.Γ Έρχονται τα αγαπημένα Μαϊου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου