Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Αγαπημένα Απριλίου

 Γεια σας και όμορφη Κυριακή σε όλους.

  Αν και τα αγαπημένα αυτού του μήνα άργησαν λιγάκι, εδώ είμαι για να σας μιλήσω για το μήνα Απρίλιο, που αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μου μήνες εξαιτίας του Πάσχα. Η άνοιξη μπήκε, η διάθεση μάλλον έφτιαξε και ο Μάιος προχωράει ακάθεκτος, παρ'όλα τα καιρικά τερτίπια του.
   Ο Απρίλιος ήταν γεμάτος, κυριολεκτικά γεμάτος βιβλία. Ήταν ο μήνας που απόλαυσα τα βιβλία περισσότερο από ποτέ, μιας και απέκτησα αρκετά και ο ενθουσιασμός μου δεν κρυβόταν.
Εννοείται πως είναι ακόμα αδιάβαστα τα περισσότερα, εννοείται πως το καλοκαίρι θα ξεκοκαλιστούν. 
   
   Μέχρι όμως να'ρθει το καλοκαιράκι, πάμε να δούμε όλα τα αγαπημένα, πράγματα που τράβηξαν την προσοχή αυτό τον Απρίλιο.

Αγαπημένο βιβλίο μήνα: Τρεις μέρες ήταν αρκετές για να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Τρεις μέρες που παρ'όλες τις δουλειές, τις βόλτες του Πάσχα, τις απαιτήσεις της καθημερινότητας κατάφερνα και ξέκλεβα λίγο χρόνο ανάμεσα για να πάω την ιστορία παρακάτω, να διαβάσω δέκα σελίδες ακόμα, είκοσι, πενήντα. Μιλάω για ένα βιβλίο, πραγματικά αριστοκρατικό. Μιλάω για τις "Επικίνδυνες λέξεις" της Φιλομήλας Λαπατά.
  Προκειμένου να αποφασίσω αν θα διαβάσω αυτό ή κάποιο άλλο, αστυνομικό, έθεσα το ερώτημα σε μια ομάδα στο Facebook, τα Βιβλιοαρώματα, όπου πολλοί αναγνώστες ανταλλάσουμε απόψεις. Οι περισσότεροι μου είπαν να διαβάσω Φιλομήλα, πως αγαπούν την γραφή της, πως είναι εξαιρετική. Είπα να ακούσω τις συμβουλές τους και κάθε σελίδα που περνούσε σκεφτόμουν πόσο δίκιο είχαν.
   Οι Επικίνδυνες Λέξεις σε συναρπάζουν αρχικά από την αίγλη που σου μεταφέρουν. Η ιστορία αναφέρεται σε μία πολύ πλούσια οικογένεια, όπου δύο δίδυμες αδελφές, εγγονές της αριστοκράτισσας Αμαλίας Κορωναίου, μεγαλώνουν κάτω απ'την ίδια στέγη και είναι τόσο διαφορετικές προσωπικότητες που δεν συναντιούνται πουθενά. Η μία η ιδανική κόρη, η κόρη των πρέπει, η κόρη των αρχών και των τύπων. Η άλλη η "κακή κόρη", η ανυπότακτη, η αντάρτισσα που φαινόταν από τα μικράτα της πως δεν είχε γεννηθεί για γαλλικά και πιάνο. Ως ενήλικες, οι δίδυμες κάνουν μήνες να συναντηθούν, απομακρύνονται, δεν νοιάζονται, κουβαλούν και οι δύο βιώματα που τις σημάδεψαν. 'Ωσπου, η καλή κόρη παντρεύεται.
    Έτσι ξεκινά ένα ντόμινο γεγονότων, συναισθημάτων, αποκαλύψεων. Ένα ντόμινο που θα τους παρασύρει όλους μέχρι το τέλος. 'Ηρωες αφανείς θα πρωταγωνιστήσουν, ανατροπές θα έρθουν στο φως, συναισθήματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ και άλλα που ειπώθηκαν και παρέσυραν στο διάβα τους ζωές. 
   Η συγγραφέας, αν και είναι το πρώτο βιβλίο της που διάβασα με την υπόσχεση πως θα τα διαβάσω όλα, καταφέρνει με τον αριστοτεχνικό τρόπο και την διαχρονική της γραφή να μεταφέρει τον αναγνώστη σ'έναν τόπο όπου τα πάντα είναι πανάκριβα και η αξία των πραγμάτων διαχρονική.

Αυτό το μήνα τραγουδάω ξανά και ξανά: ένα παλιό remix του τραγουδιού των Depeche mode, Enjoy the silence. Το άκουσα τυχαία στο YouTube ένα μεσημέρι και νομίζω πως ταιριάζει και με ήλιο και με βροχή, μιας και ο Απρίλιος είχε απ'όλα. Είναι αυτό.
  Επίσης, μου άρεσε τρελά και άκουγα συχνά ένα τραγούδι που το έβαλα αμέσως στη λίστα με τα αγαπημένα μου και δεν είναι άλλο από το Do you remember?, που μπορείτε να βρείτε εδώ. Αγαπημένα και τα δύο.

Αγαπημένο άρθρο μήνα: Ανάμεσα σε πολλά άρθρα που όλοι διαβάζουμε, είναι κάποια που ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο. Γι'αυτό το μήνα, το άρθρο που κυριολεκτικά μίλησε στην καρδιά μου και υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γι'αυτό, είναι ένα άρθρο από την υπέροχη σελίδα Little Hope Flags. Κυριολεκτικά ταυτίστηκα, ενθουσιάστηκα και είμαι αληθινό παράδειγμα και στα 11. Είναι τα 11 πράγματα που συμβαίνουν όταν αποκτάς ανιψάκι. Και είναι όλα καταπληκτικά. Μη το χάσετε!

Αυτά ήταν τα πράγματα που μου τράβηξαν την προσοχή τον μήνα που μας πέρασε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ τα μικρά πραγματάκια που μας φτιάχνουν την καθημερινότητα. Και στο τέλος του μήνα να χαμογελούμε και γι'αυτά.

Μέχρι την επόμενη φορά,
  να βρίσκετε λόγους να χαμογελάτε. Ο Μάιος είναι εδώ και το καλοκαίρι όλο μπροστά μας!!!🌸



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου