Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

5 quotes από βιβλία που μας δίδαξαν.

  Το θυμητικό των ανθρώπων ίσως είναι δυνατό. Ίσως πάλι και όχι. Ίσως είναι και στον άνθρωπο. Πάντως σίγουρα αν είσαι αναγνώστης βιβλίων, θα θυμάσαι μικρές προτασούλες, εκφράσεις που υπογράμμισες είτε με στυλό είτε με τα μάτια σου, σε έμαθαν κάτι, σε έκαναν καλύτερο και σε παρέσυραν από την πρωτοτυπία τους και από τις μικρές αλήθειες της ζωής που συνόψισαν σε λίγες γραμμές.
  Έτσι κι εγώ, σήμερα θυμάμαι 5 quotes από αγαπημένα μου βιβλία, που ίσως έχουν κάτι να πουν στον καθένα από εμάς. Ίδιο ή διαφορετικό. 5 quotes που είναι από'κείνα που σε προβληματίζουν, σε βάζουν σε σκέψη και στο τέλος σε κάνουν να παραδέχεσαι την ακρίβεια, με την οποία σε αφοπλίζουν.


#1."Όταν ανοιγόμαστε
     σ'εμένα εσύ κι εγώ σ'εσένα
     όταν βυθιζόμαστε
     εσύ σ'εμένα κι εγώ σ'εσένα

     τότε
     εγώ είμαι εγώ
     κι εσύ είσαι εσύ."                                    "Διαβάζοντας στη Χάννα", Bernhard Schlink

  Η φράση αυτή συνοψίζει όλα όσα επιδιώκουμε όταν ερωτευόμαστε. Δεν έχω διαβάσει πιο ακέραια φράση για τον έρωτα. Μας διδάσκει πώς στον άνθρωπο μας συναντάμε τον εαυτό μας. Ποια είναι η αξία του έρωτα, αν δεν μας κάνει να είμαστε εμείς; Ποιος δεν βυθίζεται στον άνθρωπο του, για να συναντήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Τη φράση αυτή την βάζω στις αγαπημένες μου και για έναν ακόμη λόγο: γιατί ποτέ δεν περίμενα πως σ'έναν τόσο ιδιόμορφο έρωτα, όπως αυτός της Hanna και του Michael, θα συναντήσω την πιο αγνή μορφή του έρωτα, αυτήν που σε κάνει πραγματικά να είσαι εσύ και εκείνον να είναι αυτός.Γραμμένη το 1995, διαχρονική μας διδάσκει αυτό που ο καθένας μας ψάχνει σε έναν έρωτα.

#2."Όταν μια ερώτηση δεν έχει σωστή απάντηση, υπάρχει μόνο μια ειλικρινής απάντηση. Η γκρίζα περιοχή μεταξύ του ναι και του όχι. Και μετά σιωπή."
                                                                             "Κώδικας Da Vinci", Dan Brown

  Αγαπημένος συγγραφέας με ένα σωρό από φιλοσοφικά ερωτήματα, αποτυπωμένα με τον πιο όμορφο τρόπο, o Dan Brown συνόψισε σε δύο γραμμές όλη την κοσμοθεωρία μας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις "μέτριες" ερωτήσεις. Τις ερωτήσεις που δεν έχουν σωστή απάντηση γιατί είναι πεζές, άνευ σημασίας. Η γκρίζα περιοχή υπάρχει στο μυαλό μας και είναι καλό να συμφιλιωνόμαστε μαζί της. Δεν υπάρχει μόνο ναι και όχι.

#3. " Η αγάπη για τους γονείς είναι η μόνη για την οποία δεν ευθύνεσαι."
                                                                        "Διαβάζοντας στη Χάννα", Bernhard Schlink

  Μια πολύ μικρή φράση, που ίσως πρώτη φορά μας κάνει να σκεφτούμε την αγάπη για τους γονείς μας. Δεν ευθυνόμαστε γι'αυτή την αγάπη. Αγαπάμε αυτούς τους δύο ανθρώπους γιατί μας έκαναν τους ανθρώπους που είμαστε σήμερα, μας μετέδωσαν αξίες και όλα όσα πρεσβεύουμε τα οφείλουμε σε εκείνους. Η ανιδιοτελής αγάπη των γονιών αφαιρεί την ευθύνη της αγάπης από το παιδί και ξεδιπλώνει όλο εκείνο το τεράστιο θέμα που λέγεται " σχέση γονιών-παιδιών" κάνοντας το πιο εύκολο.Η φράση αυτή με έκανε να αναρωτηθώ για πολλά και με δίδαξε να αφιερώνω λίγο περισσότερο χρόνο στους δικούς μου γονείς.

#4. "Όταν μάθουμε να διευρύνουμε τον ορισμό της αγάπης, θ'ανακαλύψουμε ότι μπορούν να συμβούν απίστευτα πράγματα. Κάνοντας ένα τηλεφώνημα, στα καλά καθούμενα, σε κάποιον για να του πούμε ότι τον σκεφτόμαστε, μπορεί να αλλάξει η διάθεση για όλη την ημέρα. Μια απλή φιλοφρόνηση μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Είμαστε ικανοί να μετακινήσουμε βουνά, για τον άνθρωπο που μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστοί, δείχνοντάς μας την αγάπη και τη φροντίδα του."
                                                           "Λεωφορείο 9 για τον Παράδεισο", Leo Buscaglia

  Να βρίσκουμε νέους τρόπους να δείχνουμε την αγάπη μας. Σε οποιονδήποτε. Στους γονείς μας, στους φίλους μας, στον άνθρωπο μας, σε κάποιον που πραγματικά μας βοήθησε ή μας σκέφτηκε. Είμαστε πραγματικά ικανοί να μετακινήσουμε βουνά για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένες καταστάσεις, ανθρώπους και έτσι δεν προσπαθούμε καθόλου γι'αυτούς. Πάρε εκείνο το τηλεφώνημα που σκέφτεσαι μέρες, πες στη μαμά σου σήμερα ότι την αγαπάς, κάνε μια έκπληξη στο σύντροφο σου και δες όλο τον κόσμο να αλλάζει εκατόν ογδόντα μοίρες για σένα. H ζωή είναι παράδεισος όταν αγαπάς πολλά πράγματα με πάθος. Καν'το! Σήμερα, όχι αύριο.

#5. "Το χέρι που κλείνει ένα εξαιρετικό βιβλίο έχει αλλάξει για πάντα."
                                                               "Για μια υπέροχη ζωή", Robin Scharma

  Κλείνοντας, δε θα μπορούσα να παραλείψω μια τόσο δα φράση για τα βιβλία. Πραγματικά πιστεύω ότι τα βιβλία σε επιλέγουν εκείνα, δε τα επιλέγεις εσύ. Ταυτόχρονα, όμως, επειδή οι άνθρωποι έχουμε το προτέρημα της σκέψης, αν ένα βιβλίο το κρίνουμε εξαιρετικό είναι γιατί μέσα μας καταλαβαίνουμε την αλλαγή που μας έχει επιφέρει. Το διάβασμα σε αλλάζει και κλείνοντας ένα βιβλίο που έχεις απολαύσει δε θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος. Αν κι αυτό τρομάζει κάποιους ανθρώπους, δεν χρειάζεται. Γιατί το βιβλίο σε κάνει έναν άνθρωπο που πραγματικά θες από τώρα να γίνεις κάποια στιγμή.

Ελπίζω κι εσείς να αναρωτηθήκατε με τις παραπάνω φράσεις, να τις απολαύσατε και να έχετε να μου γράψετε κι άλλα quotes, στα σχόλια. Τα δικά σας αγαπημένα...

Μέχρι την επόμενη φορά,
να λέτε "ναι" σε ότιδήποτε κι αν σας εμπνέει...



                     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου